Hoe kom je gezond de winter door?

Proday eiwitdieetNu het buiten weer koud, somber en grijs wordt, neemt ook de verleiding toe. De avonden worden langer en dat zorgt vaak voor extra snackmomenten. En daarmee voor extra gewicht, en dat wil je natuurlijk niet. Met een beetje zelfbeheersing en een gezond voedingspatroon kom je ook de herfst en winter door zonder aan te komen.
In de herfst en winter eten we vaak calorierijker dan in de lente en zomer. Op zich is dat een natuurlijk mechanisme, je lichaam heeft ook meer nodig om de koude en barre wintermaanden door te komen. Al is dat tegenwoordig vooral spreekwoordelijk, want als we het koud hebben, zetten we gewoon de verwarming een standje hoger… Toch heb je instinctief vaak zin om meer en vaak ook vetter te eten in de donkere maanden.

Groenten van het seizoen

De natuur weet gelukkig wat goed is voor je. En biedt ook in het koude seizoen tal van heerlijke en gezonde groenten die je gerust mag eten. Zónder dat je tegen de lente de gehate winterkilo’s weer moet zien kwijt te raken. Want het mooie van groenten is dat ze veel voedingsstoffen – ze zitten vol vitamines en mineralen – leveren, en maar weinig calorieën.

Je maakt er bovendien de lekkerste gerechten mee. Wat denk je bijvoorbeeld van cantharellen en eekhoorntjesbrood, in de herfst staat het bos er vol van. Al kun je deze eetbare paddenstoelen voor alle veiligheid maar beter in de winkel kopen. Je mag ze onbeperkt eten tijdens het eiwitdieet. Nog zoiets heerlijks: rode kool, een kleuraccentje op je bord. Hier mag je tijdens je dieet 100 gram per dag van eten. Rode kool bevat veel vezels en is rijk aan vitamine C en E, bètacaroteen, foliumzuur en kalium. Kook de kool niet te lang, dat gaat ten koste van de vitaminen én van de smaak.

Pompoen mag, vanaf fase 3

Deze herfstgroente wint de laatste jaren aan populariteit. En terecht, want je kunt er heerlijke gerechten mee maken en ze zijn rijk aan calcium, ijzer, omega-e-vetzuren en vitamine C en E. Tijdens de eerste twee fasen van het eiwitdieet kun je deze groente beter vermijden, daarvoor bevat pompoen te veel koolhydraten en suikers. Maar vanaf fase 3 is pompoen wel toegestaan.

Welke groenten mag ik eten tijdens het proteïnedieet?

Tips om slank de koude maanden door te komen

  • Eet beperkt koolhydraten zoals brood en pasta. En let zeker ook op het bijbehorende beleg en de sauzen. Kies liever mager vlees dan een vette kaas voor op je boterham, wees zuinig met boter en vermijd vette sauzen. Vervang boter bijvoorbeeld door olijfolie. Breng je gerechten liever op smaak met (verse) kruiden als tijm en rosmarijn. Of met knoflook. Knoflook bevat veel suiker, 22 gram per 100 gram knoflook, maar 1 teentje (0,4 gram suiker per 2 gram) kan natuurlijk geen kwaad. Of gebruik een beetje knoflookpoeder, dan krijg je nog minder suikers binnen.
  • Vermijd voedingsmiddelen met veel dierlijke vetten, zoals salami, worst, boter en vette kazen. Deze bevatten veel verzadigde vetzuren. Geef de voorkeur aan producten met onverzadigde vetzuren, zoals amandelen, cashewnoten, makreel, eieren, avocado, zalm en haring.
  • Zorg ervoor dat je voldoende proteïnen binnenkrijgt. In de eerste Powerstart- en CombiFase van het Proday dieet krijg je die zeker binnen. Kies in de Overgangs- en GezondGewichtFase vooral groenten, mager vlees en vis als proteïnebronnen.
  • Eet sowieso veel groenten. Ze zijn caloriearm, maar rijk aan vezels, mineralen en vitaminen.
  • En blijf ook bewegen. Het is heerlijk bij de warme kachel, maar rust roest (en dikt aan). Al met een half uurtje beweging per dag blijf je fit, op gewicht en gezond.
Heb jij nog tips die jou geholpen hebben? We horen ze graag!

Nieuw!

full_dranken-pakket.jpg
Dranken pakket
(Set 15 stuks)
✓ 
10% korting

Maandaanbieding

full_proteine-dieet-exlusive-pakket.jpg
Exclusive Pakket

✓ 20% korting
Lees meer over Afterpay   Lees meer over Thuiswinkel Waarborgpayment logos
Alle prijzen zijn incl. BTW.
0