Zelf Kefir maken? Dat is super makkelijk! Dus ga snel aan de slag en maak dit heerlijke drankje vol vitamines.
Kefir maken recept
Melkkefir is een frisse drank die qua smaak tussen drinkyoghurt en karnemelk inzit. Je maakt het met kerfirkorrels, dit wordt ook wel het ‘kefirplantje’ genoemd. De korrels worden gemengd met melk en dit laat je voor één of meerdere dagen staan in een gesloten weckpot. Er vindt dan fermentatie plaats waardoor de melk dikker en zuurder wordt.
Volgens onderzoek bevat kefir na bereiding veel vitamines, waaronder B1, B2, B6 en B12. Ook bevat het veel rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, hierdoor is het licht verteerbaar en dit schijnt ook goed te zijn voor de balans van de bacteriën in de darmen. Het is dus niet alleen erg gezond, maar ook nog een super lekker!
Kefirkorrels kun je redelijk makkelijk kopen. Bijvoorbeeld op marktplaats of online vind je ook een aantal aanbieders.
Het is niet alleen lekker om ijskoud te drinken, maar je kunt het ook in gerechten verwerken! Daarnaast is het een fantastische powerdrank om te drinken als je een gezonde levensstijl volgt.
Gezondheidvoordelen Kefir
- Het bevordert de stoelgang
- Kefir helpt tegen stress
- Het maakt je botten sterker
- Kefir kan helpen om gewicht te verliezen dankzij de grote hoeveelheden probiotica
Kefir maken
Benodigdheden
- 1 Weckpot van 1,5 - 2 liter
- 1 Zeef
- 1 Glazen bewaarfles van 1 liter voor de tweede fermentatie
Ingrediënten
- 50 gram Kefir
- 1 liter melk
Instructies
- Doe de 50 gram kefirkorrels in de weckpot (wil je minder maken? Voor elke 10 gram heb je 0,1 liter melk nodig)
- Voor 50 gram Kefirkorrels, giet je vervolgens 0,5 liter volle melk erbij.
- Roer kort door en sluit de deksel van de weckpot goed af. Zet de weckpot op een donkere plek op kamertemperatuur (rond de 20 graden).
- Na een of 2 dagen kunt u vervolgens de melkkefir gaan oogsten. Voor het beste resultaat begin je hier mee na 2 dagen.
- Open de weckpot en roer het geheel goed door.
- Plaats de glazen bewaarfles onder de zeef en giet de inhoud van de weckpot hierin. Roer met een lepel door het geheel om het zeven sneller te laten verlopen. Na een tijdje zie je dat de melkkorrels in de zeef zijn overgebleven. Je drank zit nu in de glazen bewaarfles.
- Spoel de weckpot af met heet water en maak goed schoon. Je kunt vervolgens de korrels die in de zeef zijn achtergebleven weer opnieuw gebruiken.
- De Kefirdrank is vijf dagen houdbaar in de koelkast. Genieten maar!