Wat is het verschil tussen een eiwitdieet en een proteïnedieet?

Een eiwitdieet is hetzelfde als een proteïnedieet

Het ene dieet is het andere niet. Er komen jaarlijks veel nieuwe dieetvormen bij en sommige pieken even en zijn snel daarna weer een stuk minder populair. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Gelukkig zijn er ook diëten en manieren van eten die, jaar in jaar uit, bewijzen dat ze een positief effect hebben op de gezondheid van de mens. Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen een eiwitdieet en een proteïnedieet en wat dan beter is. Het antwoord op deze vraag is eenvoudig, het gaat namelijk om exact hetzelfde dieet.

 

info iconProteïnen zijn eiwitten, het is gewoon een andere naam voor dezelfde bouwstof.

Wat zijn eiwitten, ofwel proteïnen?

De eiwitten waar we het over hebben, hebben niet direct te maken met een ei. Het is een lichaamseigen stof die aanwezig is in al onze cellen. Zo bevatten onze organen, spieren, botten, bloed en zenuwstelsel allemaal eiwitten, ofwel proteïnen. Bij een volwassen mens is dit gemiddeld 12 kilo.

Proteïnen leveren calorieën en aminozuren, de laatste zijn de bouwstenen voor het eiwit in de lichaamscellen. Het lichaam is in staat om bepaalde aminozuren zelf aan te maken, de overige moeten uit voeding gehaald worden. Deze noemen we essentiële aminozuren. Sommige eiwitten staan bekend onder de naam enzymen, deze zetten chemische reacties in gang en zijn verantwoordelijk voor de stofwisseling. In dit proces worden voedingstoffen omgezet in bouwstoffen en energie. Uit bovenstaande informatie blijkt meteen het verband tussen eiwitten en diëten, dan wel gezond eten.

Dierlijk en plantaardig

Bijna alle levensmiddelen, dierlijk en plantaardig, bevatten eiwitten/proteïnen. Er zit een verschil in hoe deze twee soorten eiwitten gebruikt worden door het lichaam. Plantaardig eiwit bevat minder essentiële aminozuren. Dat betekent dat vegetariërs en veganisten meer eiwitrijke voeding moeten nuttigen. Je ziet in vegetarische recepten dan ook vaak eiwitrijke producten terugkomen.

Plantaardige eiwitten vind je vooral in:

 • Peulvruchten
 • Noten
 • Graanproducten
 • Paddenstoelen
 •  

  De dierlijke variant is goed vertegenwoordigd in:

 • Eieren
 • Vlees
 • Vis
 • Melkproducten
 • Kaas
 • Hoeveel proteïnen moet je gebruiken?

  Zoals eerder beschreven hebben vegetariërs en veganisten meer eiwitten nodig dan de ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht van een volwassene die vlees eet. Maar ook kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven hebben meer nodig. In sommige gevallen moeten patiënten ook meer dan het gemiddelde innemen. En dan hebben we natuurlijk de kracht- en duursporters. Een uitgebalanceerd eiwitdieet draagt bij aan hun sportieve prestaties. Met een goed samengesteld proteïnedieet/eiwitdieet ben je actiever bezig met een gezonder leven.

  Eiwitdieet

  Bij het Proday dieet gaat het niet zozeer om een kortstondig effect, maar het is echt een andere manier van eten. Bovenal is het een gezonde en verantwoorde manier om actiever met je gezonder leven bezig te zijn zonder spiermassa in te leveren. Door het beperken van de koolhydraten die als directe brandstof fungeren, en minder calorieën op een dag te eten zal het lichaam op een calorietekort reageren. Door het tekort gaat deze vet verbranden om zo aan haar of zijn energie te komen. Met het accent op de lekkere proteïne producten gaat je spiermassa niet achteruit en blijft deze behouden. Dit laatste is niet alleen positief voor de looks en de kracht, maar spiermassa verbruikt ook meer energie dan vetmassa. Dat is dus een win-winsituatie. Door de behaalde winsten zul je zien dat het harde werken zijn vruchten afwerpt. Doordat je gezonder leeft zul je je beter voelen. De kans op terugval is zo simpelweg minder groot. Het Proday dieet is opgedeeld in 4 fasen, waarbij je zeer strikt begint, en dan ook de grootste stappen maakt, en toewerkt naar een gezonde manier van eten die prima vol is te houden. Als je een eiwitdieet/proteïnedieet wilt volgen, helpen we jou. Met onze tips en onze producten geven we je de steun die je nodig hebt. Omdat we weten hoe moeilijk het kan zijn om lekker te eten en toch een gezond eetpatroon aan te houden, hebben we veel verschillende producten die passen in een proteïnedieet. Ook geven we je recepten en houden we je op de hoogte van interessante ontwikkelingen en nieuwtjes op ons blog. Maak nu ook de eerste stap richting een gezonder en energieker leven, met het lichaam waarin je je goed en mooi voelt.

  Proday helpt jou om een gezond proteïnedieet/eiwitdieet te volgen

  Als je een eiwitdieet/proteïnedieet wilt volgen, helpen we jou. Met onze tips en onze producten geven we je de steun die je nodig hebt. Omdat we weten hoe moeilijk het kan zijn om lekker te eten en toch je beoogde doel te bereiken, hebben we veel verschillende producten die passen in een proteïnedieet. Ook geven we je recepten en houden we je op de hoogte van interessante ontwikkelingen en nieuwtjes op ons blog. Maak nu ook de eerste stap richting een gezonder en energieker leven, met het lichaam waarin je je goed en mooi voelt.

  Populaire aanbieding