Wel of niet verslaafd aan suiker? Doe de test!

SuikerverslaafdAfgelopen weekend was ik op een feestje. Ik viel midden in een gesprek over het eten van suiker. “Geef mij maar een stukje kaas of worst”, zei de vrouw naast me. “Ik ben niet zo’n zoetekauw.” In haar hand had ze een Red Bull met Bacardi. Het was haar derde glas, vertelde ze me. “Niet schrikken”, zei ik “maar dan heb je al bijna twintig suikerklontjes achter je kiezen.”

VERBORGEN VERLEIDER

Suiker is een echte dikmaker met een verslavende werking. Als je het eet, wil je er al snel meer van hebben. Jammer genoeg is suiker vaak ook een verborgen verleider. Het zit in veel producten waarvan je het niet verwacht. Bekende verborgen suikerbommen zijn chips, zoutjes, kant-en-klaarmaaltijden, soepen, vruchtensappen, ontbijtkoek, krokante ontbijtgranen, sauzen en (fris)dranken. Is dat een probleem? Ja! Veel suiker eten zorgt niet alleen voor overgewicht, het veroorzaakt ook klachten als depressie, slapeloosheid, vermoeidheid en tandbederf. Gemiddeld eten Nederlanders zo'n veertig kilo suiker per jaar en het merendeel hiervan bestaat uit verborgen suikers.

Ook koolhydraten zijn suikers. Ze zitten vooral in graanproducten zoals brood, rijst en pasta, maar ook in aardappelen. In feite eet je suikers die je lichaam omzet in glucose. Eet je veel koolhydraatrijke voeding, dan kan je lichaam de glucose niet meer verwerken en zet het dit om in vet. Ook het eten van koolhydraten werkt verslavend. Let dus goed op hoeveel je ervan eet. Tenzij je lichamelijk werk verricht of intensief sport, heb je niet meer dan 30 tot 150 gram koolhydraten per dag nodig.

doe de test

Hoe weet je of je suikerverslaafd bent? Doe de test! Je lichaam heeft brandstof nodig om te functioneren. Maar te veel brandstof werkt averechts. In plaats van fit en vitaal, voel je je dan eerder moe, slaperig en lusteloos. Eet eens een paar dagen minder suikers en koolhydraten. Vervang ze door groenten, avocado's, kokosnootolie, eieren, grasboter, olijven en noten (amandelen, pecannoten). Bruis je na een paar dagen van de energie? Dan weet je genoeg.

Nieuw!

full_dranken-pakket.jpg
Dranken pakket
(Set 15 stuks)
✓ 
10% korting

Maandaanbieding

full_proteine-dieet-exlusive-pakket.jpg
Exclusive Pakket

✓ 20% korting
Lees meer over Afterpay   Lees meer over Thuiswinkel Waarborgpayment logos
Alle prijzen zijn incl. BTW.
0