10 tips om natuurlijk af te vallen

In september hadden we het over gezonde voeding en het maken van gezonde voedingskeuzes. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je op een natuurlijke manier kunt afvallen. Dit is het derde artikel van de artikelenreeks van Proday. Iedere maand komt er een nieuw artikel online te staan dat jou helpt bij het bereiken van jouw doelen. Deze maand: natuurlijk afvallen!

banner natuurlijk afvallen proday 2019

Wat houdt afvallen in?

Afvallen betekent dat je kilo’s verliest door meer energie te verbranden dan je binnenkrijgt. Met energie bedoelen we macronutriënten in de vorm van calorieën. Afvallen is een manier om van extra kilo’s af te komen. Met behulp van een BMI-meter kom je erachter of je een gezond gewicht hebt, of dat ondergewicht, overgewicht of zelfs obesitas hebt.

De afgelopen jaren zijn mensen een stuk dikker geworden dan voorgaande jaren. Daar heeft de voedingsindustrie een groot aandeel in! Voeding is tegenwoordig veel bewerkter dan vroeger en bevat veel toegevoegde suikers en slechte vetten. Daarnaast zijn we als samenleving ook veel minder gaan bewegen dan vroeger. Onze arbeid is tegenwoordig vooral zittend. Deze twee aspecten zorgen ervoor dat de kilo’s er wel eens aan kunnen vliegen. En dat kan best vervelend zijn. Overgewicht en dan met name obesitas kan ernstige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om op een gezond gewicht te blijven of daar naartoe toe te gaan.

Hoe doe je dat nou? Door af te vallen! En dat kan natuurlijk alleen als je voldoende kennis hebt hoe je moet afvallen, hoe je meer kan bewegen en welke voeding jij nodig hebt om daadwerkelijk af te vallen. Er zijn veel diëten die ervoor zorgen dat je binnen een korte tijd snel afvalt, ook wel een crashdieet genoemd. Een nadeel aan een crashdieet is alleen dat het jojo-effect snel optreedt. Dat betekent dat je eigenlijk jojo’t tussen een ‘goed’ gewicht en een ‘slecht’ gewicht. Daarom kun je beter op een natuurlijke wijze afvallen zodat je gewicht stabiel blijft.

Hoe val ik op een natuurlijke wijze af?

Er is geen eenduidige handleiding die je vertelt hoe je op natuurlijke wijze af kunt vallen. Wel zijn er natuurlijk een aantal basisregels die je helpen om af te vallen. Het is allereerst belangrijk om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Verminder suiker, alcohol, ongezonde vetten, zout en snelle koolhydraten. Koop zo min mogelijk koekjes, snoepjes, chips, kant-en-klare maaltijden, diepvriespizza’s en andere bewerkte voedingsmiddelen. Koop zoveel mogelijk verse producten.

Kijk vooral ook wat werkt voor jou: voor de een is Intermittent Fasting een goede manier om op natuurlijke wijze af te vallen en voor de ander werkt het goed om meer te gaan sporten. Vind je het lastig en weet je niet hoe je moet beginnen? Bij Proday verkopen we verschillende startpakketten inclusief handleiding en weekplanning waarmee je makkelijk aan de slag kunt gaan. Hou altijd het grote doel voor ogen, dan weet je waar je het voor doet. Wees ook niet te streng voor jezelf! Je mag fouten maken, zolang je ze maar herstelt. Balans is het sleutelwoord. En dan heb ik het niet over jezelf overdag uithongeren en ‘s avonds volsnoepen. We hebben het dan over die ene keer dat je een stukje chocolade te veel nam compenseren met bijvoorbeeld een work-out of de volgende keer geen chocolade.

Proday artikel natuurlijk afvallen

Wat zijn de do's en don't: 10 tips

We hebben 10 mooie tips voor jou op een rijtje gezet waarmee jij wel uit de voeten kunt. En onthoud: het is een proces, het is geen wedstrijd.

Tip 1: Voeg meer eiwitten toe aan je voedingspatroon. Dit kan eenvoudig met de producten van Proday. Vervang enkele maaltijden en/of snacks met de eiwitrijke producten van Proday! Eiwitten zorgen niet alleen voor verzadiging en je lichaam kan meer eiwitten aan dan bijvoorbeeld snelle koolhydraten waardoor je in verhouding meer eiwitten kunt eten dan snelle koolhydraten.

Tip 2: Eet zoveel mogelijk verse voeding! Wat is nou vers? Verse voeding is een voedingsproduct dat maar uit een ingrediënt bestaat. Waar kun je dan aan denken? Fruit, groenten, eieren, vlees, vis, noten, notenpasta’s, granen en zaden.

Tip 3: Vermijd bewerkte voeding. Dat is niet altijd even makkelijk en niet alle bewerkte voeding is even slecht. Het gaat vooral om voeding waar suikers aan worden toegevoegd, of die voorkomen als eerste ingrediënt, om ongezonde vetten en om voeding met veel zout.

Tip 4: Lees altijd de ingrediëntenlijst snel door wanneer je op het punt staat iets in je boodschappenkar te stoppen. Wist je dat de ingrediënten op de ingrediëntenlijst op volgorde staan? Het ingrediënt dat als eerste staat, zit er het meeste in. Dus stel dat je lekkere kruidnootjes wilt kopen voor jezelf of voor je kinderen: check dan even de ingrediëntenlijst. Waarschijnlijk bedenk je je wel als het eerste ingrediënt suiker of tarwe is. Tarwe is tegenwoordig heel erg bewerkt in de fabriek en lang niet meer zo gezond als dat het vroeger was.

Tip 5: Drink jezelf vol! Drink voldoende water en thee op een dag! Sommige theesoorten dragen er namelijk ook nog eens aan bij dat je een voller gevoel krijgt waardoor je minder trek hebt.

Tip 6: Voorkom snelle koolhydraten, ga voor trage koolhydraten. Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Het lichaam heeft zowel koolhydraten als eiwitten en vetten nodig. Snelle koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt waardoor je lichaam in een keer veel insuline moet produceren. Dat zorgt voor de alom bekende ‘bloedsuikerdip’. Snelle koolhydraten die je beter kunt vermijden: frisdrank, koek, snoep, honing, ijs, aardappels, wit brood, witte pasta, witte wraps en andere witte producten. Kies voor trage koolhydraten: zilvervliesrijst, volkoren pasta, volkoren wraps, haver, quinoa, bulgur en volkoren couscous.

Tip 7: Vermijd calorieën in de vorm van drinken. Hoe lekker het ook is: you don’t need it! Vermijd vruchtensappen, frisdrank, chocolademelk en energiedrank. Vruchtensappen lijken misschien wel gezond maar veel vezels zijn tijdens het productieproces verloren gegaan waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt en dus weer snel daalt waardoor je trek zult krijgen. In frisdrank, chocolademelk en energie drank zit veel suiker. Dit kun je echt beter laten staan!

Tip 8: Maak gebruik van kleinere borden en kommetjes en neem de tijd om te eten. Door de tijd te nemen om te eten, kauw je langer op je voeding en zul je sneller vol zitten. Het eten komt geleidelijk in de maag en er worden signalen afgegeven die zorgen voor het volle gevoel. Het gebruik van kleinere borden en kommetjes zorgt ervoor dat je minder opschept en dat je bord gewoon vol genoeg is!

Tip 9: Slaap! Slaap is zo belangrijk voor je! Zorg voor een goede nachtrust van 7-8 uur. Een goede nachtrust zorgt voor een betere hormoonhuishouding waardoor je merkt dat je overdag minder trek hebt.

Tip 10: Beweeg dagelijks. Dagelijkse beweging zorgt ervoor dat je lichaam lekker bezig blijft met spijs verteren en met de stofwisseling. Dagelijkse beweging is van groot belang om gewicht te verliezen. Probeer daarom ook wekelijks een of meerdere keren te sporten in de vorm van kracht- en cardiotraining. Krachttraining zorgt voor spieropbouw waardoor de stofwisseling in rust wordt verhoogd. En dat is gunstig om vet te verbranden!

artikelenreeks banner

Waarom lukt het mij niet om af te vallen?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn heel veel verschillende factoren die een rol kunnen spelen. Het is belangrijk dat je lichaam in balans is en dat, wanneer je wilt afvallen, je minder energie binnenkrijgt dan verbrandt. Andere factoren die een rol kunnen spelen: ongezonde voeding, trage stofwisseling, te weinig beweging, erfelijke factoren, hormonale factoren, eetgewoontes, medicijngebruik, negatief zelfbeeld en het jojo-effect.

Hoe stop ik het jojo-effect?

Het jojo-effect betekent dat je telkens weer afvalt en weer aankomt. Hierdoor daalt de ruststofwisseling en dat is negatief voor mensen die graag willen afvallen. Zwaai vanaf nu voorgoed het jojo-effect vaarwel met de startpakketten van Proday! Het jojo-effect stop je niet door minder te eten maar door gezonder te eten en meer te bewegen. Daarnaast is het belangrijk dat je een gezonde leefstijl ontwikkelt en niet zozeer ‘snel’ afvalt. Het ontwikkelen van een gezonde leefstijl is een proces maar het Proday proteinedieet helpt je graag! Wees lief voor jezelf en neem de tijd. Een blijvend resultaat bereik je niet van de ene op de andere dag maar door een langere tijd ergens naar toe te werken. Stapje voor stapje, beetje bij beetje.

Meer lezen? Volgende maand meer!

Dit artikel was alweer het derde artikel van de artikelenreeks van Proday. In de maand november gaan we het hebben over hoe je betere leefstijlkeuzes kunt maken. We nemen dan verschillende aspecten van een gezonde leefstijl onder de loep en besteden dan ook speciaal aandacht aan de koude winterdagen waarop we minder bewegen en vooral lekker warm binnen willen zitten.

Nieuw!

full_dranken-pakket.jpg
Dranken pakket
(Set 15 stuks)
✓ 
10% korting

Maandaanbieding

full_proteine-dieet-exlusive-pakket.jpg
Exclusive Pakket

✓ 20% korting
Lees meer over Afterpay   Lees meer over Thuiswinkel Waarborgpayment logos
Alle prijzen zijn incl. BTW.
0