Ben je gek op champignons? Dan vind je een portobello ook zeker lekker! Deze reuze champignons zijn niet alleen heerlijk maar ook nog eens gezond. Daarnaast lenen ze zich perfect om te vullen. In onze blog lees je hoe je een gevulde portobello bereidt met jouw favoriete vulling. Volg je ons proteïne dieet? Dan is dit recept geschikt vanaf fase 2.
Wat is gevulde portobello?
Een portobello behoort tot de champignon familie. Eigenlijk is het een reuze kastanjechampignon. Ze hebben namelijk een doorsnede van maar liefst twaalf centimeter! Omdat ze zo groot zijn, kun je ze makkelijk vullen en dat is wat we in dit recept gaan doen. Het leuke is dat je de vulling helemaal kunt aanpassen naar wat jij lekker vindt! Een ander voordeel is dat je meteen veel groenten binnenkrijgt omdat portobello’s zo groot zijn. Benieuwd naar onze gevulde portobello? Lees dan snel verder!
Is een portobello gezond?
Jazeker, paddenstoelen zitten vol gezonde voedingstoffen! Ze zijn de enige plantensoort die vitamine D bevat. Dit geeft je niet alleen een goed humeur maar zorgt ook voor sterke botten. Daarnaast bevatten portobello’s een soort vezels die je cholesterolwaarden verbetert en je hart gezond houdt. Daarnaast helpen ze je suikerspiegel in balans te houden. Hierdoor heb je minder kans op het ontwikkelen van suikerziekte of diabetes type 2. Ook het mineraal kalium is in grote hoeveelheden terug te vinden in paddenstoelen. Mineralen dragen ook bij aan de gezondheid van je hart.
Een ander pluspunt is dat portobello’s vrijwel geen calorieën bevatten. Ze sluiten dus perfect aan bij het proteïne dieet en bij een gezonde leefstijl. Ondanks het lage aantal in calorieën krijg je wel veel voedingsstoffen binnen waardoor je langere tijd een verzadigd gevoel hebt.
En dat is nog niet alles! Er zijn ook aanwijzingen dat paddenstoelen de achteruitgang van je hersenen tegengaan. Genoeg redenen om dit recept van gevulde portobello’s snel uit te proberen dus!
Hoe smaakt portobello?
Een portobello heeft dezelfde structuur als een kastanjechampignon. Ze zijn niet heel sterk van smaak waardoor portobello’s bij veel mensen in de smaak vallen. Juist door de vulling kun je er je eigen draai aan geven!
Heerlijke portobello’s uit de oven
Gevulde portobello’s uit de oven zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook heerlijk en snel klaar! Je kunt ze maken als voorgerecht maar ook zeker als hoofdgerecht. Serveer je ze als hoofdgerecht? Dan zou je er bijvoorbeeld nog een caesar salade bij kunnen bereiden.
Hoe maak ik een gevulde portobello met mozzarella?
Mozzarella, iedereen is er gek op! Even in de oven en je hebt een heerlijke gesmolten kaas. Uiterst geschikt om te gebruiken als topping voor je gevulde portobello. Laat de mozzarella goed uitlekken en snijd in dunne plakjes. Vul de portobello met een vulling naar keuze. Bovenop leg je een plakje mozzarella. Even in de oven en klaar! Inspiratie nodig voor een heerlijke vulling? Bekijk ons recept voor een gevulde portobello. Tijd om aan de slag te gaan! In dit recept leggen we je uit hoe je een gevulde portobello maakt. Laat het smaken!
Gevulde portobello, wat eet je erbij?
Een gevulde portobello is geschikt als volledige maaltijd, maar je kunt het ook als bijgerecht serveren. Maak er dan een heerlijke pasta of salade bij om de maaltijd compleet te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze pasta aglio e olio? Een heerlijke pasta met knoflook en olijfolie!
Gevulde portobello’s van de barbecue!
Er wordt vaak veel vlees gegeten tijdens een BBQ. Maar groenten mogen natuurlijk niet ontbreken! Gevulde portobello’s zijn perfect voor op de BBQ. Makkelijk in voorbereiding en snel klaar! Lees in ons recept hoe je ze bereidt.
Gevulde portobello’s vegan? Dat kan ook!
Groenten passen perfect binnen een vegan lifestyle. Ons recept kan makkelijk aangepast worden naar een vegan variant! Gebruik dan geen chorizo en vervang de mozzarella voor vegan kaas. Dit kan bijvoorbeeld vegan mozzarella of vegan geitenkaas zijn! De vegan variant bevat iets meer calorieën dan het onderstaande recept.
Gevulde portobello's
Ingrediënten
- 4 stuks portobello's
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 120 gram paprika
- 140 gram sjalot
- 80 gram (geraspte) mozzarella light
- zout en peper
Instructies
- Snijd de stelen uit de portobello en hak deze fijn.
- Snipper het sjalotje en snijd de paprika in kleine blokjes.
- Voeg 2 eetlepels olijfolie toe aan een koekenpan en bak hierin de rode paprika, het sjalotje, de knoflook en de stukjes steel in 3 minuten gaar. Breng op smaak met een beetje peper en zout.
- Meng het paprikamengsel met de geraspte mozzarella en vul de portobello’s met dit mengsel.
- Leg ze op een stuk aluminiumfolie of in een aluminium bakje op de BBQ of doe ze in een ovenschaal in de oven op 200 graden.
- Als het mogelijk is doe je de deksel van de BBQ dicht, dan smelt de kaas extra snel. Bak de portobello ongeveer 10 -12 minuten op de BBQ of in de oven.
Notities
- Calorieën: 200 kcal
- Vetten: 10,5 gram
- Koolhydraten: 8,1 gram
- waarvan suikers: 5,0 gram - Eiwitten: 17,6 gram
- Vezels: 2,2 gram